Finska nu turnerade runt på förskolor med den tvåspråkiga teaterföreställningen ”Jakten på den försvunna solen”, som är baserad på Zacharias Topelius klassiska berättelse Sampo Lappelill. Pjäsen, som går i samma stil som Finska nu:s andra pjäs ”Sagoväskan”, handlar om det samiska barnet Sampo. En dag gick Sampo upp på ett berg som hette Rastekais, och där utmanade han den fruktansvärda, onda fjällkungen Hiisi. Det här hände för mycket länge sedan, precis innan solen kom tillbaka till Lappland. Nu har Sampo blivit gammal, men han har ett nytt problem som han måste lösa; det verkar inte bättre än att fjällkungen har trollat bort solen för gott den här gången. Det enda Sampo har till sin hjälp i den spännande jakten är en liten bit av en karta. Hur ska han kunna hitta solen igen, och rädda världen?

En interaktiv teater

22 - Jakten på den försvunna solen

”Jakten på den förvunna solen” är ett interaktivt äventyr där Sampo ber barnen som sitter i publiken om hjälp med att återfinna den borttrollade solen. Tillsammans ger de sig ut på en resa som kan komma att avgöra världens öde. Genom barnens idéer och fantasi kämpar de för att besegra fjällkungen och få tillbaka solen. Genom barnens egen medverkan i pjäsen, och genom att de själva får vara med och styra hur sagan ska sluta, blir barnen engagerade på ett helt annat sätt än vid traditionell teater.

Teater på flera språk

21 - Jakten på den försvunna solen

Eftersom pjäsen riktar sig till barn som har en finsk anknytning, men som inte pratar finska själva, är större delen av föreställningen på svenska. Finskan spelar dock en mycket viktig roll i pjäsen. Vid ett tillfälle möter till exempel Sampo och barnen ett troll. Trollet vet saker som kan hjälpa dem i deras jakt på den borttrollade solen, men det pratar bara finska. För att kunna prata med trollet får barnen lära sig några ord på finska. På det sättet får de uppleva hur viktigt det kan vara att behärska ett språk.