Vi som arbetade inom projektet Finska nu kände att vi ville investera i profilkläder. Vi tyckte att det var viktigt att vi var enhetligt klädda, så att barnen och pedagogerna på de förskolor som vi besökte kände igen oss. Vi ville också se professionella och representativa ut. Dessutom var det viktigt för oss att det var tydligt varifrån vi kom, och att det var just Finska nu vi arbetade med. Vi gjorde ganska mycket efterforskningar innan vi bestämde oss för vilka profilkläder vi ville beställa, och var vi skulle beställa dem ifrån. Till slut landade vi i att beställa kortärmade och långärmade pikétröjor. Dessutom beställde vi jackor. På det sättet kunde vi ha profilkläder på oss både vid inomhus- och utomhusaktiviteter.

Att välja design

När vi väl hade landat i vilka olika sorters plagg vi behövde var det dags att fundera över design. På Finska nu hade vi en tydlig grafisk profil som våra kommunikatörer hade tagit fram. Det gjorde att det blev ganska enkelt att välja färger. Vi beställde helt enkelt profilkläder som följde den grafiska profilen. Där fanns både grundfärger, vilka vi använde för kläderna i stort, och komplementfärger, vilka vi valde att använda på detaljer, till exempel på knapparna på pikétröjorna.

31 - Profilkläder till Finska nu

Att välja tryck

Det sista steget i processen var att välja tryck. Här var vi alla ganska överens redan från första början om att vi ville ha vår logotyp tryckt fram på bröstet på pikétröjorna, både på de med kort ärm och med lång. På jackorna valde vi istället att ha logotypen tryckt på ryggen i en lite större storlek. Något som däremot skapade en del diskussion, och där åsikterna gick isär, var huruvida vi skulle ha något ytterligare tryck på tröjorna. En del av oss tyckte att vi skulle ha logotypen i stort tryck även på ryggen. Det vi till slut landade i var att trycka våra namn på den ena ärmen, men lämna ryggen utan tryck.